Koorts

Wanneer heb je koorts?

De normale lichaamstemperatuur van mensen is 37 graden Celsius. Vanaf 38 graden Celsius spreekt men over koorts. Bij een lichte verhoging (37,5 – 37,9) spreekt men ook wel van een subfebriele temperatuur.

Hoe kun je koorts meten?

  • Rectaal, de meest betrouwbare methode om koorts vast te stellen is met een thermometer in de anus.
  • Oor, met een speciale oorthermometer, het is wel belangrijk dat de oorthermometer op de juiste manier geplaatst wordt.
  • Oraal, met een thermometer onder de tong in de mond, vaak is de temperatuur in de mond iets lager dan in het lichaam.
  • Oksel, de thermometer kun je onder de oksel houden. Dit is de meest onbetrouwbare methode, soms kun je er tot 1 graad naast zitten.

Verschillende soorten koorts

Meestal heeft men koorts bij een infectie, zoals bij het griepvirus of bij een bacteriële infectie. Het lichaam schakelt het immuunsysteem in en verhoogd de temperatuur. Sommige infecties geven een specifiek koortspatroon, zo krijgen patiënten met malaria koortspieken met tussendoor een milde tot geen verhoging.

Sommige geneesmiddelen kunnen zelf ook een temperatuurverhoging geven, dan is het een bijwerking van het medicijn. Bij kanker kan men ook koorts hebben, dit wordt ook wel tumorkoorts genoemd.

Niet iedereen met een temperatuurverhoging heeft ook koorts, bij flinke inspanning en warm weer kun je zo erg opwarmen dat je een zonnesteek krijgt. Dit is een ernstige situatie en heeft meteen medische hulp nodig.

Medicijnen als paracetamol werken koorts verlagend. Het is daarom belangrijk om bij het bezoek aan een arts door te geven dat u paracetamol heeft gebruikt.

Koorts bij baby’s

Bij kinderen kan de temperatuur door huilen of inspanning soms al tot 38 graden stijgen. Bij een infectie kan de temperatuur tot 40 of 41 graden oplopen. Het is belangrijk dat kinderen goed blijven drinken wanneer ze koorts hebben.