Wat is ASAT?

Het bloedonderzoek naar aspartaat aminotransferase (ASAT) wordt gebruikt om leverbeschadiging te detecteren. Meestal wordt de test tegelijk met het andere leverenzym alanine aminotransferase (ALAT) aangevraagd als onderzoek naar de leverfunctie.

Aspartaat aminotransferase is een enzym dat in veel cellen in ons lichaam voorkomt, bij het kapot gaan van deze cellen komt de stof vrij in de bloedbaan en is die te meten. In de cellen zorgt het enzym voor de omzetting van de aminozuren aspartaat in oxoglutaraat en andersom.

ASAT en ALAT worden als belangrijke onderzoeken beschouwd om leverschade aan te tonen. ALAT lijkt nog iets specifieker voor de lever dan ASAT waardoor een ASAT/ALAT-ratio kan worden berekend. Dit wordt gebruikt om onderscheid in de stadia van leverbeschadiging te kunnen maken.

ASAT wordt ook vaak gebruikt om het beloop en effect van therapie te kunnen meten bij mensen met een leverziekte. Daarnaast zijn er ook medicijnen die effect op de lever kunnen hebben. Voor sommige medicijnen is het raadzaam de leverfunctie te controleren en indien deze verslechterd misschien te wisselen naar een ander medicijn.

Waarom?

Om leverbeschadiging aan te tonen.

Wanneer?

ASAT wordt vaak aangevraagd bij patiënten met tekenen van een leverstoornis zoals: vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, opgezette buik, geelzucht, donkere urine of een lichte ontlasting.

Daarnaast wordt de test aangevraagd bij mensen die mogelijk het hepatitis-virus hebben opgelopen of bij alcoholisten.

Hoe?

Uit de ader van een arm.

Normaalwaarde

Onderzoek Waarde Eenheid
ASAT 5-40 U/l

Gerelateerde onderzoeken

Normaalwaarden bloedonderzoek

Normaalwaarden bloedonderzoek

Normaalwaarden bloedonderzoek

Normaalwaarden bloedonderzoek