ALAT

ALAT

ALAT leverfunctie

Wat is ALAT?

Het bloedonderzoek naar alanine aminotransferase (ALAT) wordt gebruikt om leverbeschadiging te detecteren. Meestal wordt de test tegelijk met het andere leverenzym aspartaat aminotransferase (ASAT) aangevraagd als onderdeel van onderzoek naar de leverfunctie.

ASAT en ALAT worden als belangrijke onderzoeken beschouwd om leverschade aan te tonen. De verhouding tussen ASAT/ALAT kan worden gebruikt om onderscheid in de stadia van leverbeschadiging te maken. De verhouding tussen ASAT en ALAT geeft ook een indicatie voor het type beschadiging. Indien de levercellen kapot gaan geldt vaak ASAT > ALAT maar bij een virale hepatitis zonder celverval is het vaak andersom, daarbij geldt: ALAT > ASAT.

ALAT wordt ook vaak gebruikt om het beloop en effect van therapie te kunnen meten bij mensen met een leverziekte. Daarnaast zijn er ook medicijnen die effect op de lever kunnen hebben. Voor sommige medicijnen is het raadzaam de leverfunctie te controleren en indien deze verslechterd misschien te wisselen naar een ander medicijn.

Wist je dat…

Bij zeer ernstig leverfalen kunnen de leverenzymen vals-normaal zijn door een afwezigheid van functioneel leverweefsel.

Waarom?

Om leverbeschadiging aan te tonen.

Wanneer?

ALAT wordt vaak aangevraagd bij patiënten met tekenen van een leverstoornis zoals: vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, opgezette buik, geelzucht, donkere urine of een lichte ontlasting. Daarnaast wordt de test aangevraagd bij mensen die mogelijk het hepatitis-virus hebben opgelopen of bij alcoholisten.

Hoe?

Uit de ader van een arm.

Normaalwaarde

Onderzoek Waarde Eenheid
ALAT 5-45 U/l

Met i my personal blood check kunt u zelf bloed afnemen voor testen die te maken hebben met uw levensstijl.

Bestel vandaag nog een ALAT test om de functie van uw lever te controleren.

Bestel bij I-thatsme

Gerelateerde onderzoeken

leverfunctie

Alkalisch fosfatase

Bilirubine bloedtest

Gamma-GT leverfunctie